KLIMZAAL

GESCHIEDENIS

Terres Neuves is ’s werelds eerste klimzaal, ze werd opgericht in 1987 in hartje Brussel.
Eind 1986 huurden we te Nieuwland 28 een sterk vervallen voormalige schoenenfabriek. Beetje bij beetje werd de ruimte omgebouwd tot een heuse klimtempel en dit in samenwerking met het gloednieuwe bedrijf ALPI-IN, dat klimwanden en klimgrepen begon te produceren. In mei 1987 openden we de zaal voor het publiek. Een klimmerstreffen op een locatie die meer weg had van een werkplaats dan van klimzaal : 3 touwen met een mini-overhang; hoogte 11 meter. Heden ten dage moeilijk voor te stellen, nu overal nieuwe klimzalen worden geopend met indrukwekkende budgetten.
De eerste klimwedstrijd in België vond plaats op 11 januari 1988. Het was een groot succes en de klimgekte verspreidde zich als een lopend vuurtje over de hele wereld…
In 2018 waren we de eerste klimzaal in België die magnesiumpoeder verbiedde vanwege de problemen die het kan veroorzaken voor de longen. Vandaag de dag blijft Terres Neuves een instituut in de klimwereld. Bekend en zeer gewaardeerd om zijn team, zijn routes, zijn bar en zijn tarieven, die tot de goedkoopste van Brussel behoren.

1987

2024

ONS AANBOD

 • Technisch klimmen, krachtig en op weerstand
 • Verschillende soorten overhang, een dak van 7 meter, rechte muren en platen.
 • Hoogte 12m, routelengte tot 18m
 • Campusbordruimte.
 • Nieuwe routes op een zeer regelmatige basis (maximaal 3 maanden voor een route)
 • Een stretchzone
 • Een gezellige bar in de klimzaal zelf
 • Lessen voor kinderen en volwassenen onder leiding van gepassioneerde, ervaren en gekwalificeerde instructeurs
 • Cursussen rotsklimmen
 • Cursussen voor kinderen vanaf 4 jaar onder begeleiding van professionele instructeurs.
 • Binnenparking voor fietsen

Een team van professionals om je te helpen het klimmen in alle veiligheid te ontdekken.

Isabelle

Om zich nog beter te kunnen voorbereiden op haar internationale competities opende Isabelle haar eigen klimzaal…Samen met Marc startte ze in 1987 in hartje Brussel de legendarische klimzaal Terres Neuves. Mede daardoor behaalde ze de Wereldtitel Snelheidsklimmen in 1989 en 1991. Als allereerste klimzaal voor een breed publiek stond Terres Neuves mee aan de wieg van het moderne klimmen.

Wouter

Na jarenlang bezeten rondzwerven in de Zwitserse Alpen en via een ommetje in de Himalaya verliet Wouter de Tibetaanse hoogvlakte om zich definitief te nestelen in het Brusselse moeras … alwaar zich ook klimzaal Terres Neuves bevindt. Eerst als gedreven klant en kort nadien, sinds 1999, ook als gedreven lesgever, routebouwer en barman onthaalt Wouter je in ‘t Nederlands, Frans, Engels, Duits,

Fred

Belgisch door adoptie, ontdekte hij het klimmen in klimzaal ‘Terres Neuves’ en op de Belgische rotsen. Na enkele jaren van klimmen in al zijn vormen, richtte hij zich meer en meer op het beklimmen van lange routes. Bovendien blijft hij een fervent bewonderaar van de rotsen van Freyr. Aangetrokken door het onbekende en het avontuur, blijven allerlei reizen zijn nieuwsgierigheid voeden om nieuwe wanden te ontdekken. Om zijn passie te delen maakt hij sinds 2018 deel uit van onze ploeg en dit intussen met hele schare volgelingen.

Cécile

Cécile is opgeleid als kleuterleidster. Nadat ze jarenlang les had gegeven in een school, besloot ze om de natuur in te trekken en “natuurgids” te worden. Ze is natuurgids (Cercle des naturalistes belges) en blijft zich bijscholen in ethologie en ornithologie. Ze is ook een multidisciplinaire kunstenares, met een bijzondere interesse voor keramiek, theater, verhalen vertellen, fotografie en kunst in de marge. Ze geeft al 30 jaar klimlessen aan kinderen en organiseert regelmatig cursussen waarin ze kunst, yoga, klimmen en de natuur combineert. Ze richtte de vzw “Un pas de côté” op . Haar andere passies zijn reizen, klimmen en tuinieren.

Willy

Onze nieuwe aanwinst komt eveneens uit Frankrijk. Ook Willy ontdekte het klimmen in de klimtempel van Terres Neuves. Sindsdien is hij opnieuw fiere vader en hij verlaat ons nooit. Nu hij instructeur is, is hij zeer gemotiveerd om anderen alle facetten van klimveiligheid en klimvaardigheid bij te brengen.

Marc

Als doorgewinterd rotsklimmer en groot liefhebber van de Belgische rotsen was Marc met zijn meer dan 60 nieuwe routes in Freyr één van de actiefste routeopeners van zijn generatie.

Hij is overigens de auteur van de vijf laatste edities van de Topo van Freyr. Samen met Pierre D’haenens ontwikkelde hij in 1986 het concept van de artificiële klimmuur zoals we die vandaag nog altijd kennen, houten multiplexpanelen waarop dan kunstgrepen worden vastgevezen. Samen met Isabelle paste hij in 1987 dit concept voor het eerst toe in een oud schoenenfabriekje en … Terres Neuves was geboren.